neljapäev, 6. juuli 2017

MMi päevik 3: siksakid Rõuge tavarajal

Rõuges saadi hakkama jälle millegi erakordsega. Polnud kahtlust, et Rõuge Liinamägi oma Linnupesa torniga on maaliline asukoht võistluskeskuseks, kuid kaasaelamiseks pakutud tingimused ületasid igasugused ootused. Pealtvaatajad asusid mäenõlval, suur ekraan teisel pool väikest orgu, kust jooksid üles ränka tõusu võtvad sportlased. Vaid väike peapööre vasakule ja avanes kena vaade Rõuge maastikule ja all asuvatele järvedele.

Kuid mis ma ikka jahun, parem vaadake suurepärast videokokkuvõtet sellest imeilusast päikeselisest päevast kuningliku tavaraja ülikarmide kannatustega: SIIT.

Kui paari lausega iseloomustada seda võistlust, siis eelkõige peaks esile tooma füüsiliselt rasket maastikku ja väga paljude teevalikutega etappe. Markus Puusepp saatis täna öösel rajameister Tõnis Ermile sellise teate FB-sse:
"Tõnis, MM-i spiiker Per Forsberg ütles täna, et see oli üks parimad tavaradasid, mida tema eales näinud!
Istu, hinne 5!"

Pole ka ime, kui vaadata näiteks teevalikuid etapil 19-20 (pilt on võetud Jan Kocbachi põhjalikust analüüsist).

Rõuge maastik on salakaval ja kui unustad kompassi jälgimise, siis võib asi kergesti kontrolli alt väljuda. Vigu tehti seal metsas omajagu, esimeseks hävijaks oli Rootsi tugevamaid naisorienteerujaid Helena Jansson. Veast ei pääsenud ka hilisem meeste võitja Olav Lundanes, kes eksis tumerohelises üsna raja lõpuosas.

Meie orienteerujad said kõik hästi hakkama. Suurimad lootused olid seotud Timo Sillaga, kes aasta tagasi Rootsi MMil oli kuni lõpuosa ringini esiviisikus, kuid siis kukkus 10-ndaks. Midagi sarnast toimus ka seekord, kui distantsi keskel oli Timo esikolmikus, lõpuks pidi jälle leppima 10. kohaga. Vastupidavust on aastaga juurde tulnud ja järsku kukkumist lõpus polnud, kuid maailma tippmehed on ülivõimsad ja ka väiksem tempolangus saab karistatud. Igal juhul väga vinge esitus Timolt ja loomulikult ka Kenny Kivikaselt, kes jooksis sellel MMil juba neljandat jooksu ning saavutas rängal tavarajal 16. koha. Väga rahul oli oma jooksuga ka Kristo Heinmann (30.koht), samuti oli silmapaistev Annika Rihma 20. koht.  

Lisan lingid Team 2017 FB-lehelt:
Videoklipid sportlaste võistlusjärgsete kommentaaridega:
Timo 
Naiste kommentaarid suure ülekande sees

Naudingut pakkusid ka Nele Taba julged ja vahvad intervjuud. Oli näha, kui rahulolevalt üks isa ja vanaisa platsil ringi käis, neid Kivikaid-tegijaid jagub o-maailma ikka omajagu. 

Minu jooksud.

Esimesel päeval olin üliettevaatlik, sest kohanemine Rõuge maastikuga võttis ühel põhjaeestlasel omajagu aega. Esimesel kahel etapil hakkasin punkti ootama liiga vara, kuid siis harjusin kaardimõõduga. Suuremaid vigu ei teinud, kuid jooksutrajektoor oli kaugel sirgest. Etapil 4-5 tegin omapärase kaare, põhjuseks lõdvem suhe kompassiga. 

Teisel päeval päris ilma veata ei saanud, ehkki liikusin samuti üsna ettevaatlikult. Etapil 4-5 kadus selge side kaardiga ja läksin punkti otsima valelt seljandikult. Sain veast üsna kiiresti aru, kuid ca 3,5 min viga oli tehtud. Kavalalt tõmbas maastik kõrvale etapil 2-3, kui tahtsin valgelt valgele joosta, kuid samas unustasin kompassi vaadata.

Rajameister Minija Pääslane andis lõpus pika jooksuetapi, mille lahendasin ehk mitte kõige kiirema variandina. Esialgu plaanitud tagasijooks tee peale sai esimese sihi peal ümber mõeldud. See-eest jooksin mööda Tiidumäe talust, kus kunagi suvitasime 3 aastat. Tundus, et see oli alles eile, ehkki 19 aastat tagasi. Energilise vanaperenaise Linda mees "varastas" salaja kunagi ammu punaste poolt lõhatud Rõuge vabadussõja mälestussamba ja peitis selle Tiidumäe aida taha maa sisse (käsi jäi natuke välja). Hobune värviti selleks aktsiooniks jälgede segamiseks jahuga valgeks, mis ka arusaadav, sest taolise teo eest oleks järgnenud pikk sõit Siberisse. Nüüd on see ausammas oma kohale asetatud.

Täna on MMi lühiraja võistlus Vitipalus. Eilsel puhkepäeval olla Kirikumäe modelil nähtud Olav Lundanesi...

Kommentaare ei ole: