laupäev, 27. september 2014

Suunto Games - suurim orienteerumisvõistlus Eestis

Orienteerumisvõistlusi, kus osalejate arv ulatub 650-ni, pole Eestis peale Suunto Gamesi viimastel aastatel olnud. Seetõttu on see võistlus ahvatlev ka korraldajatele. Sellel aastal oli põhiklassidele SG esimene päev WRE ehk World Ranking Event. Ehkki 2017 toimub orienteerumise MM Eestis, välismaa tipud Eestit veel ei ründa. Täna pakkusid eestlastele konkurentsi lätlased, eesotsas maailmameistri Edgars Bertuksiga. Võitis aga kindlat jooksu teinud Sander Vaher.

Juttu tuleb aga M50 klassi tegemistest. 

1.päev

Olin oma klassis viimane startija. Loosiga on sellel aastal üldiselt vedanud, kuid ühtegi säravat tulemust pole tulnud. Äkki siis täna, sest Kuura maastik mulle meeldib, on keskmiselt tehniline ja normaalselt joostav. Jooksuvorm oli ka konkurentsivõimeline. 

Alustasin keskendunult ja sujuvalt. Kuni 8KP-ni juhtisin võrdsete meeste heitluses, seejärel möödusin ühes soos Leho Haldnast. Soovisin endisele tipptegijale jõudu ja tõstsin natuke kiirust. Kohe varsti jäi ette 4 min varem startinud Mati Preitof. Hoog oli juba sees, kuid tõusnud kiiruse tõttu hakkasin kaarti liialt üldistama ja ei märganud "detaile", isegi suuri sihte. Vaatasin, et pean keerama teise soo tagant punkti poole ja kogu lugu. Ülisobivat sihti ei näinud ja ei osanud seda vaadata ka maastikul. Olin lasknud end häirida kaasvõistlejaist, hea keskendumine kadus.

Ja kohe tuli ka karistus. Keerasin õige koha pealt küll punkti poole, kuid siis jäin kahtlema läbitud vahemaas ning põrutasin edasi. Mati järgnes, ehkki sai aru, et midagi oli mäda. Viga 3,5 minutit. Nii lihtne see oligi. 

Veel, lühikesel etapil 12-13 läks suund täiesti käest ära, viga 1 minut. Ka eelviimane punkt KP16 (75) meelitas ligi minutilise vea välja. 

Jäin 4.kohale, eespool kõik tegijad - Tali, Kaljur, Talver. Kuid vahed pole suured, homme on kõigil võimalusi.    

Tulemused (1.päev)

2.päev

Kõigepelt ei saa mainimata jätta meie klubi suurepärast ööbimispaika - Suhka talu. Hubane maja, suurepärane suitsusaun, tiik, hea toit ja mõnus pererahvas. Ja korralik Wifi. Järjekordselt tekkis mõte, et peaks välja arvutama, palju näiteks on KEKRSK hooaja vältel Lõuna-Eesti turismiettevõtlust toetanud. See polegi väga väike summa, kuid president Valju peaks enne numbrid kokku lööma.


Jooks

Eesmärk oli eriti "originaalne" - tuli teha võimalikult veatu jooks ja mitte hakata panema või kellelegi näitama, kui kiiresti üks vanamees joosta suudab... Nagu eile.

Martin Simpsoni blogi lugedes ohkasin kergendunult, sest ma pole ainuke, kes rajal jooksuväljakutseid võtab ja "littima" kukub :)

Väljavõte:
Näen, kuidas ta ees jookseb. Pealegi samas suunas. Jälitan teda tagant, samal ajal tunnen, kuidas ma pean temast mööda saama. Viiendasse punkti minek on parajalt otse, litingi Pukkonenist mööda, üle teeraja, Pukkonen jääb taha ja nüüd, võsas, saan hetkeks hinge tõmmata ja vaadata, kuhu ma olen jõudnud ka. Õnneks saab olukord kiiresti kontrolli alla.

Kuid ma olen enam kui kindel, et edevaid vajutamisi tuleb veel ja veel, selline hasart on lihtsalt veres.

Lähematest konkurentidest läks Maido täiega panema, tal oli vaja poisi jaoks kompass võita. Tiit, kes eile hüppas otse autost kaardipange juurde, otsustas täna kõigepealt joosta starti nr.2, misjärel kihutas 3km meie starti ja sealt kohe rajale. Andrese tänasest liikumisest oli selge, et selle hooaja M50 klassi kiireim metsajooksja pani täiega, mis päädis kahjuks ühe suure veaga.

Tänane jooks õnnestus hästi. Järg kadus ära etapil 3-4, kuid kahtluse hetkel sain siiski õiges suunas minema. KP9-s sain kokku Andresega, kellelt küsisin stardiaega. Andres lohutas, et startis kõvasti enne mind. See lause rahustas, kolmas koht oli käeulatuses.
Edasi vajutas Andres risuses metsas kõvasti, jäin 20-30 ja enamgi meetrit maha. Samas lahendasin mitu etappi natuke paremini ja sain talle jälle kannule. Enne KP16 tegime sarnase pooleminutilise vea. Mõnes mõttes oli see tühine, kuid Tiidule kokkuvõttes 3 sekundiga allajäämine näitas, et iga sekund on meie vahel oluline.

Maido suutis kiirelt ja üsna veatult raja läbida ning mind täna 38 sekundiga ning kogu võistluse kokkuvõttes võita. Tiit tegi talle mitteomaselt kaks 2-minutilist viga. Kiirus oli ka meist natukene aeglasem.

Tulemused

Lõppu panen foto Simpsoni blogist, sest ma tahtsin esimesel päeval teha võistluskeskusest just täpselt samasugust pilti. Kahjuks ei mahtunud kaader seebikasse. Mart Ostra soovitas küll kahest pildist ühe kokku kleepida, kuid päikese asend oli selleks ebasobiv.



5 kommentaari:

Andres ütles ...

Tänan Sind, Ets, austava tiitli eest! Selle auks korkisin kohe õlle lahti, mis mu tänast tulemust arvestades muidu külmikusse paremat päeva ootama oleks jäänud.
Vast Pärnu KEK-i maratonil tirime jälle, viimast korda M50 klassis.

eduardp ütles ...

Kaks siin mainitud meest leidsid, et peaks ka järgmisel aastal M50 klassis võistlema, nii on põnevam. Ma liituksin selle mõttega, kuidas Sina, Andres?

Anonüümne ütles ...

Tahtsin tulevasele tegijale, Maido pojale, kompassi kinkida, aga Maido sai sellega ise hakkama.
Nii ongi parem.
TT

Andres ütles ...

Kui te jääte 50-sse edasi, siis 55-s saab elu veids igav olema küll. Jaanus teab!
Samas präänikuid oleks jälle lihtsam saada, aga see kogus võib muutuda koormavaks :-))
Pigem saan sama raha eest pikema raja ja kõvemad konkurendid kui peaksin veel investeerima naeltesse mille otsa präänikud riputada.
50 on järgmisel aastal kindlasti huvitavam, sest nt Matti Y. tuleb vast ka üle, vähemalt võiks.
Vaatab kevadel, kuidas reied kannavad. Hooaja alguses mul vast mitte kõige paremini...

eduardp ütles ...

Rääkisin Matti Y-ga Suuntol, ta plaanib joosta M50 klassis, esimest aastat. Tema vastu on muidugi raske, kui mitte võimatu.