pühapäev, 1. september 2013

Väärismetalli import

Kusagil 15-20 aastat tagasi oli Eesti maailmas üks suuremaid värvilise metalli eksportijaid. Sellel nädalal on aga kõvasti kasvanud metalli import. Kõigepealt kaksikvõit (Tõnis Erm ja Lauri Malsroos) rattaorienteerumise MMil Tapal, seejärel Tõnis Ermi teine kuldmedal lühirajas Mõedakul, reedel pronksmedal (Malsroos-Margus Hallik-Erm) ja juunioride hõbe (Paul Nestor-Tõnis Laugesaar-Kristjan Linnus) teatesõidus Rakveres. Kas juunioridest kunagi ka mehed saavad, näitab aeg. Taaniel Tooming on kenasti meesteklassi sisenenud.

Militaristide MMil (CISM-il) orienteerumises, mis on alati olnud kõrgetasemeline võistlus, just meeste klassis, sai Lauri Sild lühirajal hõbeda (parandatud hiljem) ja tavarajal samuti hõbeda ning seda venna, Timo, järel. Sealgi hakkasid medalid tunduma justkui iseenesestmõistetavana. Lisaks meestele said naised teatejooksus hõbeda, kuid seda nõrgemas konkurentsis.

Mida veel ühelt nädalalt tahta. Võib-olla ehk Eesti korvpallimeeskonna võitu täna õhtul Bulgaaria üle ja Kaia Kanepilt võitu  Kerberi üle).

Huvitav intriig tekkis alpinistidel, kus kaks meest vedasid kihla, kas (nende arust) korralik jooksumees, alpinist Sven Oja, suudab Saustinõmme neljapäevakul vaid jooksuga taga püsida "rohelisel" alpinistil Erkki Aadlil. Enamus siiski arvas, et ei. Facebookis pakuti igasugu numbreid, Alar Abram näiteks 23 min. Mul polnud õrna aimugi, kas Sven oli musta- või valgenahaline või kui kiiresti näit 10km-t jookseb. Kuid selge oli see, et ühe ala spetsid (antud juhul siis alpinistid) ei pruugi mõmmigi aru saada teise spordiala (orienteerumise) spetsiifikast ja mõne mehe näo järgi hinnata tema füüsilisi võimeid. Kui Sven ütles enne starti, et jookseb 10km nii umbes 42-43min-ga, siis oli mulle kohe selge, et tal pole mingit lootust.

Tulemus oli selline, et esimeses punktis oli Erkki 3.27-ga, Svenil aga silmside juba kadunud.
Sven, lahe vend, võttis asja kokku nõndaviisi:

Sven Oja Asjaosaline raporteerib, ja kohalolijad juba teavad! Ehk isegi kõige pöörasemas unenäos poleks ma iialgi, mitte iialgi uskunud, et meie väike eksperiment lõppeb sellise fiaskoga. Ma ei jõudnud esimese punktinigi ja püsisin Erkkil sabas ca 3 minti. Tegin täna metsas mitu tähelepanekut: 1. Erkki on ebainimene; 2. tavainimene peab olema ikka täielik jooksugeenius; 3. tipporienteerumine on kosmos; 4. tipporienteeruja vaatab tõepoolest kaarti heal juhul silmanurgast; 5. metsas jooksimine on tõeline skill.

Selle peale intrigeerisin natuke edasi ja Erkki läks õnge:

Eduard Pukkonen On suur vahe, kas kiirust mõõdetakse linnulennult või tegeliku läbimise järgi. Saustinõmme võsas oli linnulennult 6min/km korralik aeg.Kes tahab orienteerumises Erkki taga püsida, peab 10km jooksma vähemalt 36-37min-ga. Samas oleks huvitav teada, kui kaua suudaks Erkki joosta järel praegustel Eesti (ja ka maailma) tippmeestel vendadel Sildadel. Raskemal maastikul (mitte Saustinõmmes) ilmselt mitte väga kaua...

Erkki Aadli Kurat jah, füüsiline võimekus jah. Tegelikult selleks, et mul (või mõnl teisel kiirel orienteerujal) metsas järgi joosta, peaks tee peal samast orienteerujast kiiremini jooksma. Ega kiired orienteerujad metsas (eriti parkmetsas) väga palju aeglasemini ei jookse kui tee peal. Orienteerumiseks võetakse küll natuke kiirust maha ja tehakse ka vigu (mul ka eile umbes 2 minutit üleliigset aega kulutatud, ühest kivist kuuse all kraavis suutsin kaks korda mööda joosta 2 meetri pealt) aga jooksu kiirus on väga määrav. Sellepärast arvan ka, et Sildadel väga pikalt järgi ei püsiks. Kuigi tegelikult ei oleks see üldse paha eksperiment kui ise saaks ilma kaardita joosta rämedalt konksus. Ei oleks ka päris kindel, et kohe või üldse maha jääks. Kusjuures K-E, ma oleks nõus kihla vedama, et suudan praegu napilt võib-olla 10 km 36 minutiga joosta:) Pühapäeval oli Ülemiste järve jooks ja seal 14 km aeg 51.03 ehk km kiiruseks oli 3.40. 36 minutit on aga kiiruseks 3.36. Seal oleks selle kätte saanud;)

No nii, nüüd on lahendamata järjekordne küsimus: kui kaua suudaks Erkki rämedalt konksus püsida Timo või Lauri Sillal, kes samal ajal ka orienteeruvad, näiteks mõnel reljeefsel ja kõva jooksuvõimet vajaval maastikul (Kitsemäed vms). Ma pakuks, et mitte üle 20minuti.



6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mis on Lauri ja Timo 10 km aeg?

Tõnu L.

eduardp ütles ...

Hea küsimus, jälle saab ennustada.

Üldist taset vaadates peaksid ehk 31-32 vahele jooksma, aga pole kindel, kas nad staadionil üldse joosta oskavad :)

Markus ütles ...

Lauri võitis lühirajal siiski "vaid" hõbeda.

Anonüümne ütles ...

Ma ka ei saa aru millel Etsil see Sildade ülistus põhineb, et veteransportlase EA nii viletsaks hindab?

eduardp ütles ...

Ka? Kes veel ei saa aru?
Üldiselt tundus, et siin tehti pakkumine, ehkki üsna omapärasel viisil.

Erkki ütles ...

Eksperiment oleks huvitav aga ilmselt jääb proovimata:)