teisipäev, 2. juuli 2013

Rasvapõletuse aeg

No nii, puhkuse ja treenimise aeg on kätte jõudnud. Rogaini MMini on jäänud 4 nädalat, mida on vähe. Füüsiline seisund pole hea, pole seda kevadest saadik olnud. Libahunt läks raskelt, palavaga orienteerumised  väga vaevaliselt. Liigutanud olen, kuid väsitavaid trenne pole eriti teinud. Kaardijoonistamised ja võsas müttamised kestvusvõimeid ei arenda.

Rohkem kui kuu olin hädas ühe põletikulise hambaga. Nüüd on see probleem lahendatud, üks orienteeruja tõmbas salakavalalt pooleks läinud hamba(d) välja. Kui hambaarsti juurest lahkusin, ootas teine orienteeruja tema vastuvõttu. Kui küsida, mis oli hambaarsti nimi, siis vastuseid võiks tulla mitu. Ise tean vähemalt kolme orienteerujast hambaarsti.

Pühapäeval oli pikem trenn Hiieka ja Lauri Lahtmäega. Ehkki eelneval hilisõhtul tehtud 1.10h jooks oli põlve valulikuks teinud, läksin harjutamismeistritega koos trenni. Head võimalust enesepiitsutamiseks ei saanud kasutamata jätta. Üksi 5-6 tunniseid treeninguid ei tee ja kindlasti mitte kaugel Lahemaal.

Alustasime Hiiekaga üsna hilja, ca 16.45 Loobust. Lauri liikus meile Võsu poolt vastu ja peale kohtumist suundusime koos Laukasoo rabasse. Loobu jõgi oli väga madal, elektrijaama tamm madalaks lastud ja vähesest veest veel viimased kallid elektri-eurod välja võetud.

Laukasoos käisin viimati 1980.aastal, II kursuse kvaternaarigeoloogia praktika ajal. Võtsime turbast proove ja käisime laukas ujumas. Siis oli soo reservaat ja muidu looduses liikujatele suletud.

Lauka soo on murakate paradiis. Mõned marjad olid juba valmis, kuid ka punased krõmpsuvad murakad maitsesid hästi. Loomulikult oli palju ka maasikaid, samuti kukeseeni.

Kogu trenn piirdus õnneks täpselt 5 tunniga. Rabas põhiliselt kõndisime, enne ja pärast oli rohkem jooksu. Kokku läbisime ca 36km, kondid jäid peale mahajahtumist üsna kangeks. Õnneks pehmendas keha Hiieka saun Jüris.

See oli väga vajalik trenn. Nüüd taastuda, teha mõned pikemad sõidud rattaga, joosta ning siis laupäeval koos Marjega öisele 12-tunnise XT Suverogaini starti. Sellest peaks saama põhitreening enne MMi. Seejärel veel 2 nädalat individuaalseid pikki trenne ja siis puhanuna MMile. Kahjuks pole sellel aastal teinud ühtegi 24h võistlust ja seepärast ei tule ka Aloli MM kerge. 24h rogainis on tugevad need, kes on karastunud 2-3 päevastel võistlustel.


Täna algas juunioride MM orienteerumises. Tavarada läks kesiselt, ehk läheb paremini lühematel distantsidel.

Programm
E 1. juuli - TAVARADA: 7,1km, 470m tõusu, 15KP ... kõigil meestel GPS
T 2. juuli - LÜHIRAJA KVALIFIKATSIOON: 2,7-2,8km, 90m tõusu, 12KP
K 3. juuli - LÜHIRAJA FINAAL: 2,0-3,0km, 60-110m, 9-12KP ... A-finaalis GPS
N 4. juuli - puhkepäev
5. juuli - SPRINT: 3,0km, 56m tõusu, 19KP ... kõigil naistel GPS
6. juuli - TEADE: 4,5-4,7km, 70m tõusu, 19KP ... kõigil GPS

Suurimad ootused-lootused on seotud päris-MMiga Vuokattis, kuid sinna on veel nädalake aega.

Ja muidugi Kaia Kanepi...


15 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sellistes kohtades seiklemisel peaks tegema natuke eeltööd, sest muidu võib sattuda mõne haruldase liigi kaitsealale. Kusagil seal kandis on Loobu kaljukotka elupaik ja liikumispiirnag 15.02-31.07
terv. Ott

eduardp ütles ...

Tavainimene ei saa sellisteks käikudeks eeltööd teha, sest I (ja ka II) kategooria liike ta kusagilt kätte ei saa. Ja iga jooksuotsa KKAmetiga kooskõlastada - no kuulge.
Ja lõppude lõpuks, kas see on tõesti probleem, kui mõne kotkapesa lähedusest 3 jorssi läbi jooksevad?

Joostud raja lähedusse kaljukotkast ei jäänud, üks must toonekurg oli küll algusosa raja lähedal. Seda muidugi EELISes. Kas ta ka looduses oli, ei tea. Laukasoos häälitsesid sookured.

Anonüümne ütles ...

Ega need kuupäevad pole pastakast imetud :)
Aga jah, tavainimene ei tule selle pealegi, et kaitsealadel peaks mingeid reegleid jälgima. Ise vaatan alati ja kui kaitsealal on mingi koht liikumispiiranguga, siis vajadusel helistan igaks juhuks üle:)
Ott

Anonüümne ütles ...

Huvitav jah, kas kotkas mõikab, et pesa alt jooksid läbi 3 jorssi, mitte 3 karu? Ja kui mõikab, siis mis ta selle teadmisega peale hakkab??

Armo ütles ...

Ma tean ka mitut orienteerujast hambaarsti, aga huupi pakkuma ei hakka. Etsile kampaaniat pakkuda oli tore, üks trenn varem sel aastal meil juba Laukasood külastas - nüüd on ammune plaan see ala läbi käia topelt tehtud.
Eelmine postitaja on minu sõber, sest sama mõte siin,
mida kotkas mõtleb, kui üldse mõtleb - selles osas on mul poogen, sest need murakad ma kavatsen sealt rabasoost ära korjata, tulgu või metssead, kuu keskel peaksid valmis olema. Hea talveks hoidistada. Soovitus ka siia juurde:
1 osa murakat ja 2 osa mustikat, suhkrut mõõdukalt, annab hea moosi, ladustage külmkappi ja ärge mingil juhul vitamiine tulel ära keetke, või kui siiski tahate (marjad märjad ja mitte kõige puhtamad v üleküpsenud) siis keetke õige kergelt.

Anonüümne ütles ...

Anonüümusele täpset vastust ei oska anda. Üldjuhul kardetakse ja põgenetakse inimese eest. Seepärast ka sellised inimtühjad pesakoha valikud. Põgenemine tähendab seda, et pesas olevad pojad võivad jääda pikaks ajaks üksinda. Tagajärjeks võib olla külmumine, nälg, muude röövloomade pesarüüste jne.
Hiiekas ei üllata, primaadile omaselt on mõttetegevus koondunud kõhtu. Tule minu juurest läbi, teen pai ja pakun moosisaia :)
Ott

Armo ütles ...

Ott, vaata küsimus oligi selles, et kustkohast tavainimene seda infot saab, et ei läheks pesitsusajal kotka-alale. Mina näiteks ei teadnud, et kaljukotkal Loobus pesapaik. Ja seda, et Laukasoo nõuka ajal reservaat oli kuulsin kah alles Etsi käest. ÄRA NÜÜD VÕTA KÕIKE ENDA JÄRGI, meie sugused teadlikud subjektid oskavad seda loodust küll hinnata ja vaadata, aga tavainimene, kes metsa harva satub näeb parimal juhul teeäärseid silte "sihtkaitsevöönd". Ja pealegi, eks meil on ikka seadused ka olemas ja seepärast tulebki rahvakogunemisteks (ka võistlused ja suuremad üritused), mida 3 jorsi metsaskäik kindlasti ei ole, luba saada. Lahemaal on oma kaitse-eeskiri ja kindlasti tutvun enne kui midagi suuremat korraldama hakkan, sest Lahemaal tuleb rahvuspargi valitsejalt üritusteks luba saada.

Primaadist moosisõber ja loodushuviline

Anonüümne ütles ...

Käin Loobus tööl, elan Oandul ja sõidan iga päev enamvähem sama trassi mööda, põrra-põrra, mitu korda päevas autoga + käin metsas traktoritega ja ilma. Ja minusarnaseid on muide hulgi - kõik ei elagi linnas. Üle poole Eestist on metsa all ja jätkub ruumi ka kotkastele ja mardikatele, piisab täiesti tavalisest viisakast käitumisest ja ei pea mingeid looduskaitsealaseid kangelastegusid sooritama.
Aitäh murakavihje eest, plaanime täna minna ja paar laugast puhtaks korjata.

Jaak

Anonüümne ütles ...

Hiiekas, tavainimene sellistesse kohtadesse eriti ei satu ja seaduse mittetundmine ei vabasta nn tavainimest vastutusest. Seepärast kirjutasingi siia, et seiklejad võiksid end asjaga kurssi viia. Enda jaoks on ju huvitav, kui tutvud ees ootava loodusime või mingi muu huviväärsusega ja sellele vastavalt planeerid oma teekonna.
terv. Ott

Armo ütles ...

Ott, mis seadus(t)est jutt?

1. Vaatasin EELISest ja Keskkonnaregistri avalikust teenusest järele: Valgejõe - Laukasoo sihtkaitsevöönd, kuulub Lahemaa rahvusparki, suurus 3378,4 ha, kaitse staatus: kavandatav kaitstav ala.
2. Lahemaa rahvuspargi kaitse-eeskiri ei keela sihtkaitsevööndis viibimist ja marjade-seente korjamist ning üritusi kuni 50 inimesele. ps. Uus Lahemaa RP kaitse-eeskiri on kavandamisel-koostamisel.
3. (Otile südamelähedasi) kulle ja kotkaid nimetavaid vastavaid kandeid avalikud teabeallikad ei kajasta (v.a. Hiireviu - 3. kaitsekategooria liik - Eesti arvukaim haugaslane).

Seega ärge Oti juttu tõsiselt võtke ja minge vabalt ja korjake murakaid, vbl kohtate ka harilikku kärnkonna, või Jaaku :)

Teema lukus!

Anonüümne ütles ...

Hiiekas, ma saan aru, et sul kõht tühi ja mõtlemine kinni kiilunud :)

1. Mina ei keela kedagi.
2. Soovitasin selliste seiklustrennide puhul oma silmaringi laiendada, seda ka looduskaitse teemadel.
Ott

Armo ütles ...

Otile:

Ei saagi keelata ja pole mõtet vaielda edasi kui Sa aru ei saa - Ets on MAA-AMETI SPETSIALIST, kes kinnitab et tavainimene 1. ja 2. kat. kaitstavaid liike kuskilt kätte ei saa JA MINA SEDA JUTTU USUN, miks ja mida siis peab veel silmaringis laiendama looduskaitse teemadel (teema algataja jutt algas haruldaste liikide kaitsealast)??

Palun administraatoril kutsuda korrale kommenteerijat "Ott", kes rikub head tava!

Anonüümne ütles ...

Enne loo lugemist polnud minul kaljukotka elupaigast aimugi. Tekkis huvi, et mida huvitavat seal kandis üldse on. Plaanin isegi seal kandis seigelda. Leidsin kerge vaevaga erinevat infot. Leidsin ka liikumispiirangu http://loodus.keskkonnainfo.ee/eelis/default.aspx?state=7;68547593;est;eelisand;;&comp=objresult=ala&obj_id=-1953440194. Minu info jagamine ja hea soovitus tekitas täiesti arusaamatu reaktsiooni:) Hiiekas röögib (suured tähed, see vist hea tava) ja süüdistab mind ei tea milles? Info on väga kergesti leitav, olgu selleks saared, kalapüük, loodus või ajaloolised objektid jne. Loomulikult ei leia 1 ja 2 kati liikide täpseid asukohti, seepärast ongi tegemist alaga. Kui mingi ala on liikumispiiranguga, siis piisab ainult ühest tel kõnest ala haldajale ja saad täpselt teada, kuhu ei tasu ronida. Nii lihtne see ongi, muidugi huvi peab olema ja murakatest peab kaugemale nägema:)
Ott

Anonüümne ütles ...

Tere. Keskkonnainfo avaneb korrektselt. Kuid järgmine link -7;68547593;est;eelisand;;&comp=objresult=ala&obj_id=-1953440194. annab tulemuseks = 0 Sealt ei leia küll mingitki liikumispiirangut? Laukasood otsides annab 4 objekti. 1. Laukasoo metsise püsielupaiga piiranguvöönd (kavandatav kaitstav ala)
2. Laukasoo metsise püsielupaik (kavandatav kaitstav ala)
3. Lahemaa rahvuspark, Valgejõe-Laukasoo sihtkaitsevöönd (kavandatav kaitstav ala)
4. Lahemaa RP, Valgejõe-Laukasoo skv. Kavandatavad kaitsealad ilmselt liikumist ei piira? Viimasel skv on aga avamisel märge – inimeste viibimine lubatud. Olime Arvoga päev varem peaaegu samas kohas. Nimelt laupäeval kell 11 hakkasime Oandult liikuma Ikla poole. Teekonna jooksul kohtasime paljusi loodust armastavaid inimesi . Mõni armastab ka oma neljarattalist sõpra sedavõrd, et näitab loodust ka tollele. Enamik olid aga normaalse suhtumisega . Juku

Anonüümne ütles ...

Laukasoo ei annagi liikumispiiranguid ja murakal võib vabalt käia. Kui toksida otsingusse näites Loobu, siis annab juba väga palju huvitavat infot. Lindude liikumispiirang on üldjuhul kuni 31.07. Keskkonnateadlikud inimesed väldivad sel ajal suvalistes kohtades liikumist ehk liigutakse teedel ja matkaradadel. Kui huvi ikkagi keeluajal midagi ekstreemset teha, siis võiks oma teekonnad täpsemalt planeerida ja vajadusel kohaliku loodusametnikuga läbi rääkida.
Head seiklemist, Ott