reede, 7. juuni 2013

Keila neljapäevak, 30 aastat hiljem

25.augustil 1983 käis klubi president Valju Tali Keila neljapäevakul. Rada oli 5,6km, aeg natuke üle tunni ja tulemuseks 44.koht oma klassi osalejate seas, keda oli kokku 66(!). Ütles, et on läbinud ka 1km-pikkust (soo)etappi piki raudteed.

Seega polnud 30 aastat hiljem, st eile toimunud pokusoo orienteerumises midagi uut. Olen seal soos üsna palju käinud, viimati eile hilisõhtul punkte kokku kogumas.

Ilusa ilmaga on lahe matkata, kuid kiirelt joosta väga raske. Ja selleks saidki mõned pikemad etapid radadesse sisse planeeritud.

Niitvälja soo on metssigade paradiis, kuid sellel aastal pole neid seal kohanud. Kaitsealuseid taimi on ka  omajagu, loodetavasti sood siiski kaitse alla ei võeta. Sest mitte keegi sinna ei satu, peale orienteerujate  ja ehk ka mõne jahimehe. Avastamist on seal aga piisavalt, nagu ka see metssigade poolt punutud korv küljealuse soojendamiseks.

Lisan 1983.aasta kaardi, kus on peal selle aasta punktid. Ja vastupidi, selle aasta punktidega kaardil on 1983.aasta KP-d.

NB! Kui vaatate vana kaarti, siis näete, et põhjasuuna jooned on viltu. Praegu on nad otse. Põhjus: Maa magnetpooluse nihkumine.

Juku Tasa saatis Hille kaardi neljapäevakust, mis toimus 6.juulil 1972. Kaart tundub olema hea, kuid rada naisterahva jaoks ikka üsna karm. Tänapäeval lintšitakse sellise raja eest ära, siis olid teised ajad. Rajameister ja vist ka kaardi autor oli Volli Tasa.


Piltidel:
1. KEKRSK tiim kaarte jagamas
2. Stardis uuriti kaarti päris pikalt
3. Üks esimesi lõpetajaid ja täiesti elus! Isegi naeratas.

9 kommentaari:

Mait ütles ...

51. punkti ümbrus vastab 83'nda aasta kaardil paremini maastikule kui kaasaegsel kaardil.

eduardp ütles ...

Mineraalmaaks ei paneks. Võsaseks läks küll ja kivi oli võsa sees. See võis veale meelitada.

Anonüümne ütles ...

Raske väita,et kas pool sajandit tagasi seal Niitvälja soos orienteerumisi peeti, aga leidsin fotosüüdistuse, et 41 aastat tagasi oli seal neljapäevak. Kaardifaili saadan eraldi. Väike vahe on küll stardipaigas. Tol ajal oli üheks peamiseks liikumisvahendiks raudruun ja seega peeti ka neljapäevakuid raudteejaamade läheduses. Juku

Armo ütles ...

Mul on üks värvikaart kaheksakümnendate teisest poolest, millel ka ise jooksnud olen - registreeritud Niitvälja nime all ja autor Jairi Salumäe. http://www.orienteerumine.ee/kaart/db/kaart/8526.gif

Anonüümne ütles ...

1983.a. päevak, meie hulgast ammu lahkunud minu kunagise töökaaslase Jairi mv kaart, M21A, 7.9 km/15 KP; aeg 1:12.24

RR

Anonüümne ütles ...

Lisaks veel: huvitav, et Juku saadetud vanemal kaardil ja uuemal on ka reljeef, aga vahepealsel Jairi versioonil seda pole ...

RR

Anonüümne ütles ...

re3:
vaatan kaarti - nu mis see naiste rada siis nii karm on? Suht palju tee-etappe ja eks sel ajal olid naised ikka tegijamad ka, eriti need põhiklassi tüdrukud:)
RR

Anonüümne ütles ...

Õhtust. Üritan Volli meenutama panna, kust ta selle tankipolügoni reljeefi kaaperdas. Järgmise aasta kahevärvi Keila trükikaart oli tal ju ka ilma reljeefita? Mis aga raja karmusesse, siis ega Hille just eriline tegija siis veel ju ei olnud - kahekümnena ja alles teist aastat orienteeruja, aga kasuks sellised ju ilmselt on tulnud. Juku

eduardp ütles ...

Mis mulle 1972.aasta kaardil huvitav tundub, on Keila linna piir, mis on sihina läbi soo ja metsa sisse raiutud. Mingid reeperid tunduvad seal ka olema.

Miks just sinna piir tõmmati, tahaks uurimist. Kuid kõigepealt läheb kolmapäeval ilmselt jooksuks ümber Keila linna, piki piiri.