laupäev, 18. veebruar 2012

Suusamies

Suusamehed on tegelikult need, kes homme Tartu maratonile lähevad. Jaksu neile.

Ise olen uisumees, klassikat pole 25 aastat sõitnud. Täna tegin Keilas natuke pikema otsa - 6x7,5km ringi ehk ca 43,5km. Üllatavalt valutu sõit, ehkki alguses tundsin end üsna väsinult. Viimased kaks ringi läksid lõbusamalt ja tempokamalt, sest värskelt rajale tulnud Ivar, igiammune rivaal geoloogide suusavõistlustelt, tahtis omavahelist taset võrrelda, seda siis 25 aastat hiljem.

Nägin tema madalaid ja õhukesi botas-suusasaapaid - selliseid, millega ka ise kunagi sõitsin. Ai kurask, kuidas siis varbad külmetasid, ka Tartu maratonil. Sisse mahtus vaid 1 paar nailonsokke ja pigistav saabas tekitas varbanärvile kahjustuse, mis annab kitsastes oludes tunda ka täna.

Eile hilisõhtul küsisin EOLi juhatuse koosolekul Mäos Markuselt, et kas geo-geo ikka toimub. Selgus, et eelmisel nädalal oli olnud. Kahju, et sellest midagi ei teadnud, kord juba Põlvamaal olles oleks ehk isegi läbigi hüpanud. Noored, ärge unustage, et vanadele tähendab see üritus väga palju ja seepärast jagage julgemalt infot. Ükskord paneme veel ka vilistlaste võistkonna välja.

Nali naljaks, aga ma olin omal ajal geo-geol ikka kõva suusaäss :)

Alguse sai see vist teisest või kolmandast üritusest kusagil Jõgevamaal, aastal ca 1980. Olin oma lennu ankrumees ja esimest korda sain 1m-ste suuskade asemel korraliku pidamisega TRÜ suusabaasist laenatud suusad. Urmas Kaup andis.

Sain rajale kusagil 6-ndana. Ja siis läks lahti - üks skalp langes teise järel kuni olin teine. Sellist libisemist ja pidamist polnud ma veel varem tundnud. Ainult üks mees jäi ette - Tõnu Pani. Temal olid ainukesena plastiksuusad, haruldased eksemplarid tollel ajal. Tõnu sai ka parima aja, mina olin teine.

Järgnevatel aastatel olin äss juba ise. Ikka loodeti viimase vahetuse mehele ja mehetegusid sai tehtud. Lahe tagantjärele mõelda. Mitmetel aastatel sõitsin parimad ajad välja, diplomeid alles pole, karikaid ei antud :)

Peale mitmeid teisi sportlikke tegevusi jätkati õhtul õlle ja mölluga. Hommikul oli raske, oi kui raske. Raske oli hommikul ka suurte tühjade õllevaatide võidu-veeretamine. Praegu selliseid vaate enam ei ole. Paljusid asju pole enam... Aga Tartu maraton on ikka alles.

Pildid: Madis Kaldmäe poolt kogutud (autorid teadmata)

4 kommentaari:

Marek ütles ...

Jätan meelde su osalemissoovi, Ets. Geo-geo oli jah Eestikate ajal Savernas. Täitsa tore üritus oli, enda kursus + geoloogide 3. aasta korraldasid. Sportlikus aspektis oli tänavu kavas seikluslik matkamäng tegevuspunktide ja orienteerumisega, lumejalgpall, väike suusa-kelgu teatevõistlus, suusahüpped väikeselt hüpekalt. Lisaks veel saun, pidu ja viktoriin. Traditsiooniliselt vimpel igale osalejale ja korralikud diplomid. Geoloogide muljed leiab siit: http://geoloog.wordpress.com/

Anonüümne ütles ...

Geo-geo oli vaieldamatult aasta tippsündmus. Peamine eesmärk oli muidugi geograafe lüüa. Ei mäleta, kas see ka õnnestus, aga hästi on meeles vere maitse suus kui sai suusarajal end ribadeks sõidetud. Koht oli Ruusmäe. Minu parim individuaaltulemus oli teine koht suusahüpetes Mari Lahtmetsa järel. Võistkondlikult õnnestus lüüa geograafe lumejalgpallis, kus lõin otsustava penalti. Suuremat verelaskmist siiski ei toimunud, õhtul sai kõvasti pidu pandud ja hommikul oli tegu, et jalgu alla saada.
Gea

eduardp ütles ...

Gea, kas mäletad ikka õigesti? Aastal 1979 oli geo-geo Ruusmäel ja seal olid võistkonnad kursuste järgi, geograafid ja geoloogid eraldi. Kuid Sind siis veel polnud. Järgmisel aastal??
Edasi olid võistkonnad kursuste vahel, kus geoloogid ja geograafid moodustasid ühise tiimi. Meie tiimi tuumiku moodustasid naistest geograafid Vänts ja Taimi, viimane loeb AK-s aeg-ajalt ilmauudiseid.
Vilistlastena sõitsin ükskord koos Toomas Pussi ja Tiina Kikkas'ega (praegu Oras), mõlemad orienteerujad. Tiina oli naiste esinumber. See võis olla ka samal aastal kui nendel piltidel näha(Ruusmäe, 1984). Mäletan, et siis ei pidanud suusad üldse :)

Gea ütles ...

Ruusmäed mäletan hästi, just seda vere maitset suus. Meie tiimis oli veel Ursula, poisse ei mäleta. Aasta peaks jääma 1981 ja 1984 vahele. Suusahüpped ja lumejalgpall ei seostu mul Ruusmäega, aga ükski teine geogeo toimumiskoht hetkel ei meenu. Tegelikult võib sul võistkondade koosseisu osas õigus olla. Kui hästi meenutada, siis oli meie jalgpalli mansas geograaf Pesa. Ju on see igivana geoloogide ja geograafide rivaliteet jätnud kustumatu mälestuse :)
Gea