reede, 19. august 2011

Sajandi etapp

Tänasel MMi lühirajal oli hinge kinnihoidmise kohti palju. Hull-tehniline rada, kus GPS tõi kõik halastamatult ekraanile, mitte midagi ei jäänud pealtvaatajate eest varju - kõik totaalsed vead, edasi-tagasi susserdamised ja koosjooksud.

Eriline vaatemäng oli meeste finaalis etapp 6-7, kus hävisid paljud. Seal polnud mõtet küsida, et miks eksiti, vaid minu jaoks jäi küll arusaamatuks, kuidas kaardisse tagasi saadi. Selles osas näitas kõva taset Peeter. Peab olema ikka väga hea orienteeruja, et tema olukorrast uuesti rajale tulla. Kahju, algus oli hea ja muu jooks samuti.

Sajandi parimad o-kommentaarid on kokku võetud Peeter Pihli blogis.

Olle kaldus etapil 6-7 samuti paremale, Lauri ka, kuid tema suutis tasakesi end ära pöörata. Naistel seda etappi polnud, kuid muid susserdamisi tuli palju.
Leedulastelt hea tulemus - Gvildys 5.

Tulemused jm.

19 kommentaari:

eduardp ütles ...

Kustustasin kogemata Rauli kommi ära:

see kaart on liiga kirjux joonistet, üx kaart ei tohix mitte nii kirju olla

eduardp ütles ...

Raul, enne, kui seda kaarti vaatad, ära õlut joo :)

Anonüümne ütles ...

MM muutub järjest enam seiklusmatkaks:)
Ott

Anonüümne ütles ...

Parem seiklusmatk, kui krossijoox.
RR

Anonüümne ütles ...

http://andybary.tumblr.com/post/9128617015/gps

eduardp ütles ...

Ok, siis ka muusika saatel:
http://youtu.be/XD5oEUds8ec

Anonüümne ütles ...

Maailma O seisab paigal. Milleks selline MM, kus kaardistaja ja võistlejad ei saa hakkama. Kuvarist on seda komejanti lahe vaadata, aga tegelikult on sportlastest jube kahju. Teevad meeletu töö ja siis selline bingo. Konksudest ma üldse ei räägi. Ütleme nii, et maastik oli O kõlbmatu, samahästi oleks võinud Patikal tirida. NL parim O oleks öeldnud "karta gavno, natsjalinik distantsi gavno" ja see on väga hellalt öeldud. Maailma tipp ei saanud sellest pasast aru??? Millieks selline jama? Et meie siin kuvari taga saaks tsirkust ja leiba???? Masendav:(
Ott

Anonüümne ütles ...

Aga tsirkus ja leib ju müübki!!!

Anonüümne ütles ...

Asjaarmastajad muidugi ei peaks professionaalide sooritusi arvustama. Siiski, mu meelest on tolle kõnealuse etapi 6-7 tituleerimine sajandi etapiks liiga julge kunstiline liialdus, nagu ka kaardi tembeldamine gavno'ks. Eks ta on arusaadav, et kiired jalad, sooja ilma ja korralike tõusudega kerkinud pulss ei jäta aega näha olulisi üksikasju. Rahulikumal vaatamisel peaks siiski leidma üsna mõistliku ja riskiavaba plaani etapi 6-7 lahendamiseks. Minu plaan oleks olnud selline. Punktist 6 väljumisel oleks esialgu võtnud suunaga läände, hoidnud kõrgust/vältinud tõusu, liikudes ümber vastutuleva suure nina väikesele lagedale. Sealt ümber künka üle ühe rajakese väikese (5 m) tõusuga teisele rajakesele. Seda rajakest mööda läinud mäest ülesse, tõustes 50 meetrit, kuni rajast vasakul joonistub välja suur nina. Selle nina kõrvalt orvandist ülesse ja seal pööranud rajakeselt maha, suunaga läände, hoides kõrgust järgmise selge (suhteline kõrgus 20 m) ninani. Ninast läänes kontrollin asukohta lohu järgi. Liigun lohu põhjakallast pidi läände, lohu lääneotsast tõusen 10m kahe küüruga ninale. Küürude vahelt liigun loodesse, mööda lääne poole keeravat orvandit üles ja orvandi lõpust punkti. Kuvari tagant vaadates tundub üsna mõistlik etapp. Mets hästi läbitav, selged vormid 5 meetri joonega. Piisavalt selgeid orientiire, mille järgi asukohta kontrollida.
Muidugi, oleks mul kiired jalad, küll ma teeks ka siis suuremaid vigu ...
Lauri

eduardp ütles ...

Ah, et ei olegi sajandi etapp... No viie esimese hulgas ikka, ehkki tahaks neid ülejäänud nelja näha :)

Vaatasin minagi kodus 2-3x suurendusega ja nägin üksikuid käsipuid. Ilmselt oli suur osa võistlejaist asjaarmastajad, et neid lihtsaid asju ei suutnud välja ei lugenud.

Egas midagi, tuleb trenni teha - Keila neljapäevakul tulevad sajandi etapid. Põhiklassides :)

Anonüümne ütles ...

Lauri, kodus laua taga tundub kõik selge. Metsas ja üsna tihedas metsas ja väga sarnaste objektide vahel, ei saa sa mitte midagi aru. Kui nii palju tehakse viga, siis ma ei süüdistaks kiireid jalgu. Midagi oli väga mäda. Olen sarnasel võistlusel osalenud, kus kaardistaja (Kalm) ei saanud kaardiga (maastikuga) hakkama. Legend räägib, et kaotas napsusena põhijoonise ära ja siis vorpisid Aavo Kokaga uue kaardi. Tulemus oli see, et NL parimad pojad jalutasid metsas, sest keegi ei saanud midagi aru. Ise istusin mätta peal, kui Sixten ja Leho minust mööda jalutasid:) Võistlus toimus Grosnõis, Triin Vask tuli meistriks:)
Ott

eduardp ütles ...

Ott, haistan põnevat lugu "Orienteeruja" jaoks :)
Kindlasti on neid veelgi...

Anonüümne ütles ...

Tere. Tegelikult oli ju midagi sellist sellest MM-ist oodata peale mõneaastatagust Prantsuse MK etappi. Nagu näha, pole selleks ju sugugi vaja 2 m reljeefi – tugev kaardijoonistaja oskab ka 5 meetriga raskeltloetava kaardi teha. Kui aga kuskile joonte vahele vähegi ruumi jääb, nii kohe pooljoonte ussikesi lisama. Selge, et ükski endast lugupidav tipptegija ei tunnista, et kaardi lugemine tekitab raskusi, aga ridade vahelt saab siiski infot: Olle tunneb puudust lõhutud luubist, Minna tõdeb peale katkestamist, et võtame suurema mõõtkava. Ei ole vast iseloomulik tippvõistlustele, et võitjal kulub ca. 10% ajast vigadele. Ja seda rongis sõites. Tegelikult peaks ju Terrilt küsima, et kas teda jälitati? Kui ei, siis tegite ju koostööd – GPS näitab, et punktides kokkusaamine ei olnud ju lihtsalt võistlusolukord. Aga just sobivalt on reegleid muudetud. Jääb üle vaid tõdeda, et prantslased ei saanud medaleid mitte orienteerumises. (aga milles siis?) Juku

Armo ütles ...

Aga häda on selles, et Otti Orienteeruja ei koti, seega jääb vaid Etsi blogi domineerimisele loota!

Anonüümne ütles ...

Tõendusmaterjal, mis kuvari tagant kättesaadav, ei osuta õigupoolest kuidagi, et lühiraja finaali etapil 6-7 oleks olnud mingi totaalne fiasko kaardiga. Finaalis osalenud meestest pooled on läbinud selle aegadega vahemikus 5.30-6.30. Mis tundub üsna normaalse aegade jaotusena, arvestades lõppaegade erinevusi.
Vaatasin nüüd ka GPSi teekondi ning pronksimees Lundanes ja veel mõned on liikunud suure osa kõnealusest etapist sarnase plaani järgi, mida siin eespool kirjeldasin. Mis osutab, et viidatud objektid olid kaardilt loetavad ning maastik kaardiga kokkuviidav.
See, et Kalm kord haltuurat tegi, ei tõesta kuidagi, et Prantsusmaal leidis aset täpselt sama lugu.

Üldiselt. Nii nagu iga korralik diskussioon, paistab ka see siin taanduma kahele vene süvafilosoofilisele küsimusele: "Kto vinovat?" i "Što delat?"

Kes on süüdi?
Kaardistaja! Rajameister! Inspektor! Korraldaja! IOF!

Kui midagi sellist ütleksid valdav enamus MMi finaalis jooksnud mehi, siis oleks see argument. Kui seda ütlevad MMi kuvari tagant vaatavad mehed, siis on see paraku nõrk argument.

Orienteerumine pole jooks kaardiga. Orienteerumine on pidev kohanemine ja ümberkohanemine. Kohanemine erinevate maastike, erinevate kaartide, rajameistrite, etappidega.
Ühed saavad sellest aru ja nemad jooksevad MMi finaalis. Teised ootavad, et maailm muutuks neile meelepäraseks. Nemad jooksevad ka, kuid teises suunas ...
Lauri

Anonüümne ütles ...

Vaata Lauri, sa keskendud ühele etapile. Mina räägin kogu sellest MM-st. Sinu kohanemise jutt on väga õige. Tänane probleem on see, et mittekohanejate % on liiga suur. Kuskil on miskit mäda, kas eesmärk ongi kohanemist katsetada? Mind, kui spordihuvilist ei huvita selline ala, kus üks monstrum võidab teisi mäe kõrguselt ja toob enda ees startinud medalile. Mind huvitab tihe konkurents. MM maastik ja kaart kahjuks konkurentsi ei tekitanud. Seepärast pooldan seiklusvõistluse asemel tippkiirustel orienteerumist.
Ott

Anonüümne ütles ...

Aarne Kivistik defineeris kunagi orienteerumist. Kui ma ei eksi siis o-mine on kaardi ja kompassiga
jooks maastikul, või miskit sellist:)
Tahtsin veel lisada, et sa ei ole vist ühegi MM-il osalejaga suhelnud? Mina mõnega olen. Lisaks olen selles karussellis sees olnud ja näen viimase 10 aasta erinevusi.
"Kto vinovat?" i "Što delat?"
Kedagi süüdistada pole vist mõtet. Pigem võiks mingid kardinaalsed muutused teha. Esiteks MM programm. Selle võiks segi paisata ehk lõpetada nn riikide vaheline maavõistlus. MM-il võiks osaleda maailma parimad, mitte riikide parimad, see tooks kaasa tihedama konkurentsi. Erinevad alad lüüa erinevatele aegadele, nii nagu näiteks EMV. See tooks kaasa tihedama konkurentsi juba füüsise mõttes, täna on väike käputäis sportlasi, kes suudavad MM programmi läbi teha. MM alad võiksid olla nagu veteranide MM korralduses. Võistlustele võiks pääseda maailma edetabeli alusel. MM-le mittepääsenud riikidele anda 1 koht jne, analoogset süsteemi kasutatakse väga paljudel aladel.
Tavaraja 95 minutit võiks vähendada 80 minutile. Tänane 95 minutit on kergejõustiku mõttes maraton. Siin kõigest mõned minu mõtted, mis tõenäoliselt ei realiseeru kunagi, sest liiga suur ametnikemaffia on sellega seotud.
Ott

Anonüümne ütles ...

Ei ole sugugi soliidne maailmameistrit mingilgi moel alandada. Sellega ei tõsta kuidagi teiste saavutusi, pigem vastupidi. See, et jälitamine ja koostöö on nüüd igati JOKK, on ju IOFi tegelaste teene. Samas ei ole toodud aga mingitki põhjendust, et miks siis kaart ikkagi „gavno“ on. Juku

Anonüümne ütles ...

Tsiteerin ilma loata sõbra teksti "Soomekeelne hüüe õllelauast: Pojat, isompi kartta seuraavalla kerralla."
Ott