teisipäev, 5. aprill 2011

Panin intervalli

Eilne Tarmaku päevak sobis õhtul nagu rusikas silmaauku, eriti see intervalliformaat. Ka vihm oli tore, lumi ju sulas.
Lühidalt: esimene orienteerumine ja esimene viga sai tehtud. Intervall-o tähendas seda, et paaritutesse punktidesse tuli panna täiega, vahepeal võis võtta lõdvemalt. Ehkki ka nendel etappidel oli oma ajalimiit (eelneva etapi aeg x 2). Protokollist selgus, et olin ületanud kontrollaega 25 sekundiga, etapil 21-22, nagu enamus olid teinud. Ei osanud karta, ehkki võinuks. Lisaks tuli ka üks suur viga (ca 2,5min). Kuidas selline viga tekkis...? Lohutav oli see, et ka rajameister Mattias tegi punkti mahaviimisel samasuguse vea :)





Kaart ja tulemused

13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ega sa etapil 18-19 keeluala ei läbinud?
LL

eduardp ütles ...

Hea nina Sul!
Tõesti nii võiski olla, sest jooksin müüri äärde ,natuke piki seda ja kuna mingit läbipääsu ei näinud, siis hüppasin üle müüri. Sprindis ilmselt DQ, kuid tavaorienteerumises ...? Joonistasin raja tsipa läbi keeluala ja nii see võiski olla. Kuid terve rida jälgi läks ees...
Kahju, tulemus läheb jälle tühistamisele :)

Mattias ütles ...

punkte maha võttes vaatsin ka, et kahjuks läks päris palju jälgi sealt. Ja enamus isegi otse läbi keeluala. Ei teagi, kas see on rohkem vähesest reeglite teadmisest või hea spordivaimu puudumisest.

eduardp ütles ...

Jäin ka mõtlema, et mida ma siis jooksin. Pikkuse järgi (6,3km) läksin justkui tavarajale, ehkki sprindikaardiga. Mis teha, kui muud pole.
Aga äkki pidin jooksma sprindikaardi leppemärkide järgi. Siis poleks tohtinud müüri ületada. Et kogemata õueala nurgakesse satuti, oli ehk rumal juhus. Lõuna poolt ringiga ümber õueala joosta ei tulnud mõttessegi, seal ju paks lumi.

Anonüümne ütles ...

Üks aps on müüri ületamine, teine aps on õueala läbimine. Sprindis oleks tulnud kahekordne disklahv. Aga nüüd jäin ise mõtlema, et kas tavarajal on õueala läbimine tõesti lubatud. Rogainis on küll keelatud, seejuures kasutame sama samblarohelist tingmärki. Oleks ju kummaline küll kui sprindis ja rogainis on keelatud, aga tavarajal on lubatud.
LL

eduardp ütles ...

Kus ta siis tavarajal lubatud on, muidugi mitte.
Aga ma arvan, et siin oli kaart valesti joonistatud, õueala oli lihtsalt vales kohas :)

liina ütles ...

Näed tuleb välja, et ka mina läbisin keeluala ja lausa korduvalt. Tegin seda puhtalt teadmatusest.
Sellise rohelise (õue)ala läbimine ei ole ju tava-O's keelatud. Või on? Ma olen natuke sedaguses. Ma saan aru, et üle aia minek on keelatud (jah, eksisin ka selle vastu, lumi pärssis vist mötlemist), aga rohelisest läbijooks, vastavaid kaardil näidatud aiaauke läbides, ei ole ju ometi keelatud?

eduardp ütles ...

Tuleb välja, et kui vigu ei tee, siis targemaks ka ei saa.
RRi abiga taasleidsin EOLi lehelt võistlusmäärused, kus on öeldud:
15.2.1 Keelatud on viibida hoovides ja õuealadel.
Samas on ka öeldud, et keelatud on ronida aia või tara peale.
Aga kuidas aiast üle saab, kui selle peale ei roni?
Kuidas Tarmaku päevakul käituma peaks: kui on sprindikaart, siis sprindireeglite järgi ja kui tavakaart, siis tavareeglite järgi? Sõltumata raja pikkusest?

Anonüümne ütles ...

Arvax midagi, aga kas see just õige on ... Tarmaku päevakute juhendist ei leidnud infot, et tegu oleks sprindiga. Ehk siis peaks nagu järghima tava-O reegleid. Küsimusele "Aga kuidas aiast üle saab, kui selle peale ei roni?" saab vastuse Jüri Tarmaku käeat, ta on ületanud ka kõrgemaid "tarasid".
Liinale tooks vastuseks näite: oled oma taluõuel (2 m plank pole ju kohustuslik, maantee poolsest hekist peaks piisama). Võtad paljalt põõsaste vahel päikest ja äkki hüppab kari orienteerujaid metsa poolt Sust üle .. Ei ole vist mõnus tunne? Ehk siis ilma reegliteta reguleerimiata peaks igale orienteerujale olema selge, et õueala on keeluala.
RR

Anonüümne ütles ...

Kusjuures, see EOL reeglite punkt 15.2.1 on n.ö. kohalik täiendus. IOFi reeglitest ei leia ma poolt sõnagi, et o-jooksus oleks õueala läbimine automaatselt keelatud. IOF reeglite järgi paistab, et see oleks nagu korraldaja otsustada, kas ta tahab õueala keelualaks teha või mitte. Sama lugu on ISOM2000 kaardistandardiga. Ka see ei defineeri õueala märki (527 settlement) automaatselt keelualaks, samas viljapõllu või aia puhul öeldakse 'seasonally out-of-bounds'.
Ma olen küll RR-iga igati nõus, et see peaks tegelikult ka reegliteta selge olema, et õueala on keeluala.

Vabaõhumuuseumi kaardiga on veel selline lugu, et kui 2005 tegime seal sprindi EMV-d, siis saime muuseumiga kokkuleppele, et võib joosta ka läbi taluhoovide ja EMV kaardil need taluõued keelualad polnudki. Müüride ja aedade ületamine oli siiski keelatud ja tõi ka kaasa disklahve. Aga hilisemal päevakukaardi versioonil said taluhoovid amortisatsiooni vältimiseks õuealamärgiga tähistatud. Lume- ja jääkeltsaga seal amortisatsiooniprobleemi muidugi pole, pigem ongi probleemiks kiviaedadest üleronimine, sest mörti seal aedade ladumisel kasutatud pole ja kui iga aiaületaja mõne kivikese müürist maha tõmbab, siis on rajameistril või korraldajatel pärast hulk vaeva nende aedade ladumisega.
LL

Anonüümne ütles ...

IOF reeglitest - mina loen välja, et kohaliku föderatsiooni(liidu)/korraldaja reeglid on selles küsimuses määravad:
17. Restricted areas and routes
17.1 Rules set by the organising Federation to protect the environment and any related
instructions from the organiser shall be strictly observed by all persons connected.
RR
with the event.

Anonüümne ütles ...

Nojah, seda ma ju ütlesingi. Et IOFi jaoks ei ole õueala automaatselt keeluala, kui kohalikud reeglid või korraldaja ei sätesta teisiti.
LL

liina ütles ...

Mitte, et see kuidagi vabanduseks kvalifikatseeruks, aga arvan, et kui tegu oleks olnud kellegi nö päris koduhooviga, siis ma sinna kippunud ei oleks, aga seal Vabaõhumuuseumi hoovides talvel keset lumehangi ju keegi ei ela :)
Edaspidi luba olla hoolikam :)