laupäev, 13. märts 2010

15km ühisstardist, suuska

See tuleb homme, Keila suusarajal. Vaata SK Vask lehelt (ET-Bike Kevadvõistlus suusatamises).

Sõit tehtud. Kui laupäeval oli imeilus päikesepaisteline väikese miinusega ilm, siis pühapäeva hommik algas jälle külmakraadide ja lumesajuga. Soojendussõidul oli suusk üsna tuim ja mõnusat sõitu ei lubanud.

Stardis oli palju võistlejaid, hoidsin end üsna lõppu, et rahulikult alustada. Midagi head polnud loota, ümberringi tundusid olema kõik kõvad sõitjad.

Kuid võistlussõidu ajal töötas suusk kenasti, oma mootoriklassi meestega võrdselt või isegi natuke paremini. Hoidsin esialgu Kalev Kreekmani taha, tema on olnud minust sel aastal parem. Paras tempo oli, nauditav. Ühel hetkel jäi see kiirus väikeseks ja hakkasin ise eespoololijate skalpe võtma. Kalev vajuski tahapoole, ilmselt mõjus nädalatagune Vasaloppet (koht oli ca 2500).

Teine ring möödus nr. 50-ga (Rauno Peel?) vaheldumisi vedades, mõnedel tõusudel läksid reielihased kergelt kangeks, kuid tasastel lõikudel taastusid kiiresti. Vorm oli hea.

Viimasel ringi keskel tõstsin tempot ja kaassõitjad jäid kaugele maha (sh Keila triatloniaktivist Urmas Paejärv). Skalpe võtsin veel (kokku ca 10), kedagi mööda ei lasknud. Savinov oli kogu aeg nägemisulatuses, kuid järele ei saanud.

Mingil hetkel jäi tema pundist maha üks mees ja kui selgus, et see on vanameister Tõnu Odamus (pildil, sünd. 1943), siis tekkis suur soov ka teda alla neelata.

Lähedale sain visalt, aga järjekindlalt. Kilomeeter enne lõppu olin Odamuse selja taga ja sain vastutuuleotsal natuke puhata. Plaan oli selline, et lasen tal järsul tõusu vedada ning siis laskumisel tuulest välja ja lõpuspurdiga ette.

Kuid vana oli "vana kala". Enne tõusu võttis natuke tempot alla ja tõusu teisel astmel pani jalad nii kiiresti käima, et mul polnud selle vastu midagi panna. Minu suusatehnika sellist kiirust ei võimaldanud ning jäin laskumisel ca 15m taha. Püüdsin kuidas püüdsin, kuid Odamusest viimase 100m-ga enam ette ei saanud. Vana on sellel aastal eriti heas hoos (mind on alati kindlalt võitnud, Tartu maratonil sai 384.koha, klassis M65 oli 1.).

Hea, ühtlane ja positiivse mõjuga pingutus tuli. Savinovile kaotust ainult 31 sek.

5km ringiajad ja keskm. pulss:

1. 15:58.8 156

2. 15:56,3 163

3. 15:40,9 165

Tulemused

Esikolmik (vasakult): sauekas Siim Vinter, padisekas Madis Vaikmaa ja keilakas Tauri Tikerpe. Tauri alustas koos minu Madisega Ülle Linduse käe all suusatrenni ja kõva tahtmisega on päris kaugele jõudnud. See hooaeg on tal terviseprobleemide tõttu kehvemini läinud, kuid tahtmist sõita ja võidelda paistab jaguvat.

Maratonijooksuks ettevalmistus on esialgu hästi läinud. Uued tossud ka proovitud - New Balance 1225, mis on üsna jäiga toestusega. 21km lumelibedal teel, 5x1000m kõrgema pulsiga (150), kokku 1.39h.
Kaks nädalat veel aega.

New Balance'i pood TOPis oli üllatus, hinnad soodsad, asjatundlik jooksumehest müüja, testimine jooksulindil. Suurtes poodides on praegu jooksutossu valik üsna vilets.

9 kommentaari:

Gea ütles ...

Jooksutossu valik Tallinna poodides on nii nigel, et plaanin uued iseliikuvad hankida Berliinist. Kui ainult see lumi ära sulaks ja jälle jooksuliigutusi saaks teha. Tahan kevadet ja otsekohe!

Anonüümne ütles ...

No kuulge! Inimesed tegelevad ikka pseudoprobleemidega. Tossu valik on vilets. Tule taevas appi!
Zola Budd jooksis paljajalu 5 kilomeetri alla 15 minuti. Ja väidetavalt
(viide http://ezinearticles.com/?Barefoot-Running---Is-it-For-You?&id=299458)
kulutab organism tossudes joostes 4% rohkem energiat kui paljajalu joostes.

Ja siis veel häda, et külm ja lumi ei sula ära. Tegelikult on maailmas muidugi sooja küll ja veel. Gea, välisministeerium peaks sisse seadma diplomaatilised suhted Sudaaniga. Siit saaks suuremal hulgal sooja õhku importida ja Eesti omakorda võiks eksportida vastu külma õhku, seda läheks siin kaubaks küll ja seejuures üsna hea hinnaga.
Aga üldiselt ma saatsin siit Sudaanist toonekured teele, nii et ärge muretsege, varsti nad jõuvad.

Lauri

eduardp ütles ...

Paljajalu !??
Nalja teed või, ma lõhun oma lampjalgadega asfaldi ära.

Aga kui jällegi kerida aega nii 25-30 aastat tagasi, siis paneb küll imestama, et milliste kalossidega sai trenni tehtud ja maratone joostud.
Kohe esimesel maratonil sain neljast varbaküüntest lahti, staadioni naelikutega sai ümber Viljandi järve joostud (see oli täitsa OK), samuti jooksin nende naelikutega ümber Viljandi linna, mis kulges põhiliselt mööda asfalti...

Anonüümne ütles ...

Mind ka huvitaks, et mis ime tosse te taga ajate, et Eestist ei leia:) Minu jaoks on küll valik piisav, vaatamata sellele, et jooksen keskmisest rohkem ja selle võrra ka nõudlikum tossule. Ja talvel lumega joosta on väga mõnus:)

Tõnu L.

eduardp ütles ...

Eks tegemist on ikka hinna ja kvaliteedi suhtega. Üle 1500.- ei tahaks väga välja käia, kuid sellise hinnatasemega tossuvalik on poodides küll üsna nigel.
Asics Kayano oli tublisti alla hinnatud (1790.-) ja sobiv, kuid midagi muud mõistlikku küll Rademaris, Sportlandis ja West Spordis ei näinud.
Maastikul ja lumes võib joosta igasugu pasteldega, aga asfaldil peaks midagi paremat/sobivamat jalas olema.

Gea ütles ...

Lauri, sa räägi Sudaan ära- las korraldavad ühe ekstreemse rogaini. Ja katsu ikka eluga tagasi tulla!
Tönule. Nooruses polnud vahet, millega joosta. Ise mängisin tennist ja kohustuslikud jookusotsad said tehtud ikka samade Pöhjala tennistega, millega platsil palli taotud. Nüüd on vanust nii palju, et liigesed ei kannata igasuguse rämpsuga joosta. Igal aastal ei tahaks nagu löikusel käia.

Anonüümne ütles ...

Need vennad on siin kohalikel maastikel ekstreemrogaine korraldanud juba üle 20 aasta. Võistkonnas võib olla ka üle 5 liikme, tulemused lähevad Põhja- ja Lõuna-Sudaani vahelise maavõistluse arvesse. Viimasel ajal toimub võistlusi küll õige harva.
Muuseas, eesti keelega saab siin päris hästi hakkama - president on neil Kiir ja pealinn on Juba.
Kaardihuvilistele üks link: http://www.southsudanmaps.org/Juba.html
Selles linnas oleks igavesti vinge sprindiorienteerumist korraldada. Eriti läänepoolses servas, savionnide piirkonnas - hulk paralleelsituatsioone, pluss hulk huvitavaid ülesandeid aedadega. Euroopa vanalinnad on selle kõrval nohu.

Lauri

eduardp ütles ...

Lauri, ega Sa seal ometi pensionireformi ei juuruta? Ons veel mõni penskar alles?
Igatahes välisministeerium ei soovitanud eelmisel aastal Sudaani minna, kas nüüd on rahulikum? Mingeid lepped justkui sõlmitakse.

Anonüümne ütles ...

Ole nüüd, Ets. Selleks, et midagi reformida saaks, peab enne midagi olemas olema. Ja selleks, et raha jagada saaks, peab jälle enne raha olemas olema. Nii et küsimus on ikka väga lihtsates asjades.
Aga tööasjadest ei meeldi mulle üldiselt rääkida.

Lauri