neljapäev, 29. oktoober 2009

Money as Debt (not Dept)

Selline huvitav e-kiri tuli.

Sügisene Paide, vihma kallab, linn näib hüljatud. Rasked ajad, kõik on kõigile võlgu. Ühtäkki saabub rikas turist, astub linna ainsasse hotelli, annab hotellipidajale 100 eurose ning läheb tuba valima.
Hotellipidaja haarab rahatähe ning jookseb kaupmehe juurde võlga tasuma. Kaupmees rõõmustab, võtab raha ja kiirustab pagarile võlgu maksma. Pagar tormab saadud kupüüriga möldrile maksma. Mölder tormab linna prostituudile võlga tasuma, kes omakorda läheb ja tasub hotellipidajale kasutatud numbritubade eest võla.
Turist tuleb alla tagasi, teatab, et talle ei sobi ükski tuba, võtab oma raha ja lahkub linnast.
Keegi ei teeninud midagi, kuid terve linn on võlast vaba ning vaatab tulevikku optimistlikult.

Tõepoolest, kõik mured ongi lahendatud !? Ei saa aru... :)

Peab vist veel kord üht õpetlikku filmi rahast, pangandusest ja laenudest vaatama. Venekeelse pealelugemisega versioon on tasuta saadaval veebis . Soovitan soojalt.
(originaal on üleval ka YouTube'is)


Sellesse teemasse läheb hästi ka Kalev Jaiki loeng Ööülikoolis "Ideaalne kapitalism". Salvestus on samuti tehtud enne suurt kriisi.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Money as Debt

Check the spelling of your title

eduardp ütles ...

??
Originaali saab siit, aga see on DVD-l ja tasuline:
http://moneyasdebt.net/

Anonüümne ütles ...

Elu vigade kogumine.

Dept or Debt?

eduardp ütles ...

Ups, ongi viga. Väga lahe viga :)
Tänud.

Marek ütles ...

Ma õpin TÜ-s vabaainena eraisiku rahandust. Ja täna õppejõud lasi sama jutu arvutist, ilmselt raadiosaate osa salvestus. Arutasime siis terve loengu selle üle, sest täna oli nagu praktiline tund. Arutlesime, et kuidas selline asi võimalik on, kuidas leida selliseid olukordi, kuidas võiks kasu sellisest olukorrast olla jne. Antud tekst oli küll lihtsustatud ideaalolukorranäide, kuid siiski on midagi taolist võimalik.
Ise pakkusin sellise variandi arutellu, et võiks olla inimeste ja firmade vahel võlgaderegister andmebaasidega ning arvuti ise leiab selliseid võlakette/võlaringe ning summa(osade)ga saaks taandada võlgasid võlaketi/-ringi keskel.
No igatahes mõte vbl ei jõua kohale kõigile, kuid siiski...

eduardp ütles ...

Marek, tegelikkuses on vist nii, et pooled ringis olevatest võlglastest on veel võlgu pankadele. Ja kusagil ketis läheb see 100EURi ikka sinna ning Paide päikeselist lahendust ei tule.
Pangad teavad juba täpselt, kes ja kui palju võlgu on, sest seal on andmebaasid olemas :)

Filmis tehti ilusti selgeks laenu- ehk rahamaailma julm bluff, mille lõpptulemuseks saab olla vaid totaalne kollaps. Praegune või 30ndate aastate kriis on vaid pinnavirvendus.

PS. Tegelikult ei tea ma rahandusest ja pangandusest suurt midagi