teisipäev, 8. september 2009

Astangu ja Xdream

Tabasalu Xdreamil ei käinud, kuid oli huvitav lugeda teiste arvamusi.

A-rajal olevat ujutud üle räigelt haisva solgitiigi. Kusagil tunneli lähedal.
Tõenäoliselt on need nõukogudeaegsed moodustised, kaevatud siis, kui rajati pommihoidlaid. Hoidlate jaoks oli vaja materjali kaitsevallide jaoks, et suure paugu korral lööklaine kohe linna poole ei põrutaks. See on puhtalt isiklik arvamus, sest teist eesmärki nende klindialuste veekogude tekitamises ei oska näha. Veekogud ise võisid olla vajalikud ka tulekahju kustutamiseks.
Kommentaaris, et need tiigid sisaldavad hulgaliselt mikroelemente, on sees parasjagu tõtt, sest kraavid läbistavad diktüoneema argilliidi kihti, kus on korralikus koguses uraani, molübdeeni ja vanaadiumi. Tean seda, sest kunagi sai aastaid uuritud diktüoneemat ja selle kohta ka magistritöö kirjutatud/kaitstud.

Astangu orienteerumiskaardist

Kunagi käis Uku-Meelis Retel välja mõtte, et peaks Astangule o-kaardi tegema. Tal oli selleks juba väike eeltöö tehtud. Käisime siis ühel talvisel päeval klubi esindajatega maastikku vaatamas-hindamas.

Maa all põles !??

Tiigid olid õudsad, aga jubedam oli veel koht, kus tuli maa seest välja räige haisuga suitsu.
(Inim)liha haisu justkui polnud, aga mine tea. Ilmselt oli tiikide läheduses tegemist maa-aluse (kanalisatsiooni vm) kambriga, mis oli põlema pandud/läinud. Diktüoneemakilda isesüttimist ja põlemist/hõõgumist võis näha ka Astangu kaardi avaüritusel (Harju MV teade, 27.05.2003), ühes vallis. Ja seda siis kümneid aastaid hiljem peale kaevamist!

Vaatamata kõigele panime projekti siiski käima, Tallinna linnalt saime 8000.- krooni toetusrahagi. Uku kaardistas, mina joonistasin. Põnev kaart tuli ja päevakuid on seal tehtud omajagu.

Kunagi, vist ühel viimastest päevakutest, küsis Priit Ö., et miks te siin päevakuid teete, sest: "On ainult üks maastik, mis on rõvedam kui Astangu - see on Astangu sügisel".

Rohkem pole vist teinud ka. Kuid Xdreamiks on see sobiv koht, kahju ainult, et see maa-alune põlev tunnel jäi rajameistril kahe silma vahele...

Uku-Meelise poolt ette valmistatud välijoonised olid digitaliseerimiseks väga korrektsed. Väga hea käega tegija.

Kommentaare ei ole: