esmaspäev, 31. august 2009

Teatejooks – nauditav rada ja põnev võistlus

Pühapäeval siis veteranide ja noorte teade.

Teatejooksud on alati põnevad, eriti EMV-l ja Jüriööl. Võistlusklassis M45-50 oli medalitaotlejaid rohkem kui medaleid, pinget lisasid uued vanad tegijad:

OK Ilves – vanameistrid Tiit Tali ja Raivo Rõõm ning nõrgema lülina teises vahetuses Udo Lüüs
OK Orvand - Rein Rooni ja soomlasest kova mies Timo Asikainen ning viimases vahetuses nõrgema lülina tavarada hästi jooksnud Ülo Viru
OK Kooperaator – Jaanus Reha ja Ando Post ning teises vahetuses nõrgema lülina Vello Post
Hiiumaa OK – Toomas Masti kõrval aeglasemad Kalju Tammeveski ning vanem mees Toivo Saue (M60, parandatud hiljem)
KEK RSK – meilt kõige ühtlasem koosseis: Maido Kaljur, Mati Preitof ja Eduard Pukkonen
Kokku 11 võistkonda.

Vaatepunktis näeb vaatemängu lähemalt (foto Jaan Ainelo)

Rada oli lihtsam ja kiirem kui eile, samas oli aeglasematel jooksjatel võimalik kiirematel sabast kinni hoida. Jooksukiirusega imet teha ei saanud, edu võis tulla raja puhta läbimisega. Seda aga ei juhtunud vist kellegagi.

Esimene vahetus midagi ei selgitanud. Koos tulid lõppu Asikainen (Orvand), Kaljur (KEKRSK), Reha (Kooperaator), Tali (Ilves), Ilves (Kape), 2min hiljem Sune (Rakvere OK) ja Tammeveski (Hiiumaa). Pinge püsis.

Teises vahetuses ootasime Matilt positsiooni parandust, sest pea kõigis võistkondades peale Orvandi oli jooksmas nõrgim lüli. Finišisse tuligi esimesena Rein Rooni, pool minutit hiljem aga väga hea jooksu teinud Toivo Saue (Hiiumaa), kes sai Matist peale vaatepunkti napilt mööda. Neljandana läks viimasesse vahetusse Raivo Rõõm OK Ilvesest, minust 2min hiljem.

Kolmas vahetus pidi siis tooma lahenduse.

Tuiskasin Mastile järgi. Tema pani sihi pealt otse üle soo, minu punkt oli aga kõvasti paremal. Korrigeerisin suunda ja ületasin soisema ala, kuid võsase soo ja võsa piiri ei suutnud tuvastada. Läksin liiga kaugele üle soo ja asi oligi kontrolli alt väljas. Enne õige KP leidmist läbisin veel ühe hajutuspunkti. Mast oli seega läinud, sest viga tuli üle 1,5minuti.


Enne neljandat punkti kohtasin Ülo Viru, kes läks viimasesse vahetusse esimesena. Hea seegi, vähemalt üks medalipretendent on käes. Küsimus oli veel selles, kus on OK Ilves ehk RaivoRõõm. Tõenäoliselt ees.

Neljas punkt oli minul 57, võtsin selle ringiga, kuid Viru jooksis edasi. Kuna selles kohas hajutust ei oodanud, olin kindel, et Viru jättis punkti vahele. Nägin teda uuesti ja viimast korda järgmises punktis. Olin kindel, et Orvand on mängust väljas.

Edasi vajutasin kõvasti ja ka punktid tulid ilusti kätte. Kuid siis tekkis segadus sihtide ja teedega enne KP76 ning olukord muutus nutuseks. Ületasin väikese ojakese, mida kaardilt ei leidnud. Tegelikult oli oja kaardil olemas, kuid otsisin seda hoopis eelmise punkti piirkonnast. Ühesõnaga, asi oli natuke sassis. Läksin suunda, kust tulid noorema võistlusklassi mehed Armo Hiie ja Argo Loo ning sain KP76 kätte. Uhhh.... Viga „ainult“ 2,5 min.

Rõõmu tegi see, et nüüd sain kokku Rõõmuga. Seega polnud asi päris lootusetu. Hoidsin tal kandadel, tempo oli korralik. Enne järgmist punkti sain mööda ja koos põrutasime üles mäkke hajutusse, mida ma jälle ei oodanud. Raivol oli lähem hajutus, punkti oli kaugelt näha. Mina aga vaatasin, et ta võtab vale punkti (mitte KP42) ning seega on veel üks võistkond konkurentsist väljas. Muutusin natuke loiuks ja järgnevas vaarikavõsas väheagressiivseks. Korra seisatasin isegi sirgel teel vaatepunkti.

Vaatepunktis hõikas Marje, et on 40 sekundit. Aga millest, jäi selgusetuks. Arvasin, et kolmandast kohast. Vajutasin kuni lõpuni, kuid allesjäänud lühikesel ringil ei õnnestunud kedagi kohata.

Tegelikult hakkas Raivo Rõõm peale hajutuspunkti kahtlema, et äkki olen tema konkurent, Võttis hoo üles ja enne vaatluspunkti sai kätte Toomas Masti (!), kes oli just 2min viga teinud. Lõpusirgel tõigi Rõõm OK Ilvesele kuldmedalid, Hiiumaa sai hõbeda ning meile siis pronks.


Muidugi oli kahju, et kolme tiimi lõpurebimist ei tulnud. Samas poleks seda valu tahtnud taluda ning lõpusirgel kolmandaks jäämine oleks olnud nukram rahuliku lõpuga pronksist.

Kokkuvõtteks oli väga põnev võistlus, hea, mõistliku raskusastmega rada teatejooksuks, kavalate hajutustega, kus kergem punktivõtt oli tasandatud ebamugavama väljajooksuga.


"Vot siin arvasin, et Rõõm võttis vale punkti" (foto Malle Viilma)

Tulemused


1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Toivo tegelt juba teist aastat M60.